Verrijk uw compost door het gebruik van compostwormen !               
Secties
Toepassingen

Afvalverwerking

Bodemverbetering

Viswormen

Vogels Voederen

Huisvesting

Voeding

Hoe begin ik er aan ?

Het oogsten van compost

Hoeveel wormen ?

Hoeveel compost ?

Vragen ?

Bestellen

Contacteer ons !

Vragen ...

 Onze website bevat al vrij veel materiaal, maar op de volgende websites kan je zeker nog meer informatie vinden over composteren:

Komen de wormen niet vanzelf in mijn compostbak?

In de tuin komen soms wel mestwormen voor die de weg naar uw compostvat kunnen vinden.
Het gaat hier echter over kleine hoeveelheden. Om wormencompost te maken moet de compost door de worm opgegeten worden.
Een compostworm eet dagelijks gemakkelijk de helft van zijn lichaamsgewicht op. Indien u dagelijks gemiddeld 1 halve kg GFT afval hebt dan zal u een kg wormen 1 dag nodig hebben om het verteerde GFT afval tot wormencompost om te vormen.
Dat u 1 kg compostwormen uit uw tuin in uw composthoop zal krijgen is zeer onwaarschijnlijk, u moet meer denken aan een tiental gram. Als we hier dan de berekening maken: de wormen uit de tuin zullen 100 dagen nodig hebben om die halve kg GFT afval om te zetten tot vermicompost.

Waarom worden de wormen geleverd samen met wormenvoedsel. Enkel de wormen zijn lichter om met de post te versturen en dus goedkoper.

In de eerste plaats willen we de wormen de beste kansen geven om hun transport te laten overleven. Wat wil zeggen dat ze tijdens de dagen op transport ook voedsel en lucht nodig hebben.

Maar ook bij u ter plaatse is het wormenvoedsel van belang. Een compostworm is zeer gevoelig voor zijn omgeving. Hij leeft in zeer innig contact met zijn omgeving, zijn voedsel. Een plotse verandering van zuurtegraad (pH) en samenstelling van het voedsel is voor de compostworm fataal. De worm moet langzaam kunnen migreren van zijn gekende omgeving naar een nieuwe omgeving waarbij hij de tijd krijgt om zich aan te passen.

Het starterpakket moet dan ook in zijn geheel in het nieuwe compostvat geplaatst worden. De wormen dus samen met hun voedsel waar ze mee geleverd werden. De worm zal dan pas na enkele dagen uit zijn vertrouwde omgeving migreren en zich te goed doen aan uw 6 weken oude GFT afval .
 

Indien er nog vragen zouden zijn, mag je altijd ons mailen op: info [at] pony.be
 

De Levende Tuin © 2009