Verrijk uw compost door het gebruik van compostwormen !               

Secties

Toepassingen

Afvalverwerking

Bodemverbetering

Viswormen

Vogels Voederen

Huisvesting

Voeding

Hoe begin ik er aan ?

Het oogsten van compost

Hoeveel wormen ?

Hoeveel compost ?

Vragen ?

Bestellen

Contacteer ons !

Verwerking van GFT-afval tot Vermicompost (= wormencompost)...


Behoort u ook tot de groep mensen die wekelijks geld in zijn vuilnisbak werpt? Loopt u daarna ook naar de winkel om dat wat u juist wegsmeet, te kopen alleen nu van een mindere kwaliteit?

U betaalt om uw GFT afval te laten ophalen en u betaalt dan nog eens om plantenvoeding en kunstmest voor de tuin aan te kopen?
Dan hebt u waarschijnlijk geld teveel, kickt u op verspilling of bent u jammerlijk onwetend?

GFT-afval kost geld:
Een groot deel van uw wekelijks afval bestaat uit GFT-afval (groenten, fruit en tuinafval). Berekende u reeds hoeveel u betaalt voor het ophalen van uw GFT-afval? Tel daar dan nog eens de prijs bij die u via uw belastingen betaalt om dit afval te verwerken.
Vuilniszakken zijn kostelijk en zelfs uw afval naar het containerpark brengen kost geld al is het maar enkel de kosten om tot daar te rijden.
Door GFT afval te composteren draagt u niet enkel bij tot het milieu, u hebt ook veel minder afval en maakt uw eigen plantenvoeding. U bespaart dus 2 keer.
Daar bovenop bevat wormencompost ook nog eens 2% kalk. De grond verzuurt door de zure regen maar met een jaarlijkse bemesting met wormencompost dient u uw tuin niet extra te bekalken. De wormencompost zorgt voor een goede zuurtegraad (pH) van uw tuin, weide of bloempotten.

Zelfs als u geen planten hebt of geen tuin waar u uw compost in kwijt kan, dan nog is composteren interessant voor u. Zo weegt gecomposteerd GFT afval 40 % minder dan het oorspronkelijke product en neemt een 25% minder volume in. Dit wil zeggen minder kosten om het te laten ophalen.
Daarbij het is niet omdat u uw compost niet kwijt kan, dat uw buurman er geen weg mee zou weten.

Ook mensen met hoevedieren zoals: koeien, paarden, geiten, schapen, kippen … kunnen door het composteren hun mesthoop doen slinken. Zo is er dus een kleinere opslagplaats nodig voor de mest en de gevormde compost is goud waard op de weiden, op het grasveld en zeer zeker in de moestuin.

Waarom compostwormen gebruiken?
U kunt het uzelf extra gemakkelijk maken door wormen in te zetten tijdens het composteerproces. De compost gemaakt door compostwormen noemt men wormencompost of vermicompost.

Darwin wist 200 jaar geleden al dat alle vruchtbare grond minstens eenmaal door de maag van een worm is gegaan.

Compostwormen (= mestwormen = eisida foetida = tijgerwormen) zuigen de fijngemaakte mest en GFT afval op. In hun darmen gebeuren de nodige toevoegingen van verteringsenzymen en micro-organismen waardoor het GFT afval omgezet wordt tot wormencompost. Daarbij worden ook nog extra mineralen door de wormen bij de compost gevoegd.
Bij echte vermicompost is al het afval door de mond van een worm gegaan, verteerd, aangerijkt met mineralen, verteringenzymen en specifieke micro-organismen en terug uitgescheiden als vermicompost.

Als u het nog niet voldoende vindt dat u met wormencompost het neusje van de zalm in huis (of beter gezegd in de tuin) haalt, kunnen de andere voordelen u misschien wel overhalen.
Zo bespaart u zichzelf werk omdat de compostwormen meehelpen met het beluchten van de compost door het graven van gangen. Bij wormencompost is het dan ook niet nodig om de composthoop om te zetten. Geen heen en weer scheppen van compost dus, de wormen werken voor u. Uw eigen personeel die u enkel van huisvesting en voeding moet voorzien. Voeding die u anders toch maar weg smijt.

Daarbij is wormencompost van een betere en fijnere samenstelling dan gewone compost. De voedingsstoffen zijn nog beter beschikbaar voor de planten dankzij de toevoegingen uit het maag- en darmstelsel van de worm.

Compostwormen zijn tevens zeer noeste werkers. Wormencompost is veel vlugger klaar dan compost zonder wormen. Met het juiste aantal kunt u in 8 weken tijd uw GFT-afval of mesthoop in gezonde, bruikbare vermicomost omzetten.

En dit is nog niet alles: Goede Vermicompost heeft geen slechte geuren vrij waardoor u de compostbak zelfs in de garage, kelder of op balkon kan plaatsen.

En voor wie schrik heeft van wormen. Geen paniek, de dieren blijven zolang ze een goede woonplaats hebben (zie ‘huisvesting’) in hun eigen nest. Ze zijn bang van licht en hun gevoelige huid kan uitdrogen wanneer ze in de buitenlucht komen. Eventjes een luchtje scheppen doet een compostworm dus niet. Ze plannen enkel een verhuis wanneer hun woonplaats onleefbaar is, maar zolang ze gelukkig zijn in hun omgeving zult u ze niet zien of horen.

 

De Levende Tuin © 2009