Verrijk uw compost door het gebruik van compostwormen !               

Secties

Toepassingen

Afvalverwerking

Bodemverbetering

Viswormen

Vogels Voederen

Huisvesting

Voeding

Hoe begin ik er aan ?

Het oogsten van compost

Hoeveel wormen ?

Hoeveel compost ?

Vragen ?

Bestellen

Contacteer ons !

Voedingswormen ...


De wormen worden door vogels, vissen en reptielen ook graag gegeten.
Wel is het noodzakelijk dat de wormen voor het voederen van compost/mest ontdaan zijn en minstens 2 dagen in potaarde hebben rondgekropen. Langer dan 2 dagen mag niet want de wormen sterven dan door ondervoeding.

Kippen:
Kippen zijn verlekkerd op deze wormen. Door regelmatig enkele wormen in hun loopren los te laten kunnen de kippen zelf op zoek naar hun eiwitrijke voedsel of u kan de kippen natuurlijk ook gewoon een uurtje per dag op de composthoop loslaten.

Vogels:

Het kijken naar de acrobatieën van de mezen tijdens de wintermaanden kan een waar genot zijn. Vindt u het echter ook jammer dat er maar weinig andere soorten vogels de weg naar uw voedertafel vinden?
U strooit nochtans rijkelijk met vogelzaad en ook met de vetbollen bent u niet zuinig? Misschien komt het wel omdat u, net als het merendeel van de vogelminnende mensen, juist dat voedsel aanbiedt dat vooral door mezen het meeste geapprecieerd wordt, maar dat voor veel andere vogels niet hun eerste keus is.

Voor wie echter ook eens een boomkruiper, specht, kramsvogel, koperwiek, winterkoning, heggenmus, lijster, roodborst, merel en ja zelfs een ekster of Vlaamse gaai wil uitnodigen in zijn tuin is er sinds kort voor deze vogels speciaal voeder van de levende tuin te verkrijgen.

Welke vogels trekt u ermee aan:

Het speciaal ontworpen “levende tuin vogelvoedselpakket” bevat levende wormen waar de boomkruiper, specht, winterkoning, kramsvogel, heggenmus, lijster, koperwiek, roodborst, merel, en Vlaamse gaai even een omweg naar uw tuin voor willen maken. En wie weet misschien verhuizen ze wel en worden zo een vaste bewoner van uw kleine paradijs.
Trouwens ook de koolmezen, pimpelmezen en zwartkopmezen laten deze lekkernij niet aan hun snavel voorbij gaan. Dus ook van hun stuntwerk zult u kunnen blijven genieten.

Mag ook in de lente gevoederd worden:

Zoals elke vogelliefhebber wel weet, is het afgeraden om de vogels te voederen tijdens de lente. Dit is omdat de zaden, noten en vetbollen slecht zijn voor de jonge vogels en zelfs sterfte kunnen veroorzaken. Jammer dat juist wanneer de dieren veel voedsel nodig hebben en voor het nabestaan van hun soort zorgen, u niet kan helpen. Met het “levende tuin vogelvoedselpakket” kan dit nu wel. Het pakket bevat enkel voedingsmiddelen die de dieren zelf in de natuur kunnen vinden. Het bevat enkel die stoffen die de vogelparen in de natuur ook aan hun jongen voederen dus kunt u de vogels helpen zonder kwaad te doen.

Hoe voederen?:

Dit hangt eigenlijk helemaal af van de vogels die u wilt aantrekken:

De merel, boomkruiper, winterkoning, kramsvogel, heggenmus, lijster, koperwiek, roodborst, en Vlaamse gaai eten het liefst van de grond.

U kunt een vierkante meter bestooien met bladeren en daar het “levende tuin vogelvoedselpakket” op uitstrooien. Zorg indien nodig wel voor beschutting tegen katten. Een struik of boom met veel takken in de buurt kan als uitkijkplaats dienst doen en zorgen voor een hoger veiligheidsgevoel bij de vogels.
Een brede voederplank kan hen echter soms ook wel verleiden.



De boomkruiper, specht, kool-, pimpel-, en zwartkopmees en boomklever eten het liefst in een boom of hoge struik. U kunt hiervoor gebruik maken van hiervoor ontworpen voedselkokers, vogelhuisjes en voedselmandjes. De voorbeelden hier afgebeeld zijn verkrijgbaar bij de vogelbescherming of in tuincentra..

Sommige mensen verkiezen de oude hangende manden waar groenten, uien, eieren en fruit in de keuken werden opgehangen. Ideaal zijn deze welke bestaan uit 2 of meerdere manden. In de onderste mand kan dan een kaars gehangen worden die ervoor zorgt dat het voedsel niet bevriest.
 

En de wormen?

Wormen hebben een bepaalde temperatuur, vochtigheid en voeding nodig.
Indien u met de wormen wilt kweken om zo zelf het hele jaar door en meerder jaren na elkaar de vogels te kunnen voederen dient u de wormen te houden zoals beschreven in het hoofdstuk:’ huisvesting’. U kunt dan dagelijks een kleine portie wormen voor de vogels op de voederplank uitstrooien.

Indien u echter het pakket enkel wenst te gebruiken voor onmiddellijke voedering dan vult u de voedselmand, plank of huisje met het basispakket vermengd met potaarde en geniet van de toestroom van vogels.
De wormen kunnen meerdere weken overleven op het voedsel uit het basispakket. Zo blijven de wormen een lange tijd een verse hap voor uw tuinvogels.

Indien mogelijk beschermt u de wormen tegen vorst. Dit kan door bv een thermozak rond de voedselmand te binden of het voedsel bij strenge vorst binnen te halen en de vogels in kleine dagporties te voederen. Let er wel op dat wanneer u de wormen in een zak steekt er een luchtbel aanwezig blijft die ongeveer net zo groot is als het pakket dat u in de zak opbergt.

U kunt er ook voor opteren om bij de aanvang van de vorst het pakket in de tuin uit te gieten. Dit kan onder een struik, boom of op een hoop bladeren. De wormen zullen dan zelf de bescherming van de grond opzoeken bij vorst en bij het dooien terug naar boven kruipen en beschikbaar zijn voor alle vogels die graag van de grond eten.
 

De Levende Tuin © 2009