Verrijk uw compost door het gebruik van compostwormen !               

Secties

Toepassingen

Afvalverwerking

Bodemverbetering

Viswormen

Vogels Voederen

Huisvesting

Voeding

Hoe begin ik er aan ?

Het oogsten van compost

Hoeveel wormen ?

Hoeveel compost ?

Vragen ?

Bestellen

Contacteer ons !

Viswormen ...


Met de mestpier kunt u op veel verschillende vissoorten vissen. Niet alleen baars en paling, maar ook brasem, voorn en zelfs snoek en snoekbaars zijn ermee te vangen. Er zijn dus maar weinig vissen die een worm niet als hapklaar lekkers beschouwen. Dat is ook terecht.
Het mestpiertje kunnen we krijgen in verschillende maten en is daarmee uitstekend geschikt als haakaas. Ook heeft de mestworm de goede eigenschap beweeglijk te zijn, iets dat een haakaasje natuurlijk aantrekkelijker maakt. Wanneer u hem doormidden snijdt of aan de haak prikt, komt er een sterk riekende, gele vloeistof vrij die de vis echt wakker maakt. Mede daarom is dit in het voor- en najaar een topper.

Belangrijk is dat we vissen met ‘schone’ pieren. Het is belangrijk dat u de pieren goed afspoelt en in schone grond zet voordat u ze voor de wedstrijd kunt gebruiken. Twee dagen in schone grond (bv potgrond) is meestal wel voldoende.

Mestwormen zijn ook zeer geschikt om door het grondvoer te mengen. Veel wedstrijdvissers knippen de wormen eerst een paar keer voordat ze door het voer gemengd worden. Dit heeft twee voordelen. Door de worm doormidden te knippen zal hij licht bloeden, wat een lokkende werking heeft. Het tweede voordeel is dat door de worm te knippen hij zeer beweeglijk wordt maar toch niet weg kan kruipen. Sommige sportvissers beweren dat de wormen het verschil maken en ze nooit zonder levende wormen aan een wedstrijd zouden starten.

Vooral bij het feedervissen worden de korven dan volgepropt met wormen. Het is belangrijk om de wormen niet te lang in het voer te laten zitten omdat ze, zeker bij warm weer, vlot sterven. Het is dan ook zaak om steeds een kluitje wormen op het voer te leggen en deze pas te mengen en te knippen op het moment dat de korf gevuld wordt of op het moment dat we besluiten bij te voeren.

Hoe de worm aan de haak hangen?
De vis grijpt bijna altijd het einde waar de geur vandaan komt, daarom dient de doormidden gesneden worm aan de snijkant aan de haak geslagen te worden.
Het beste is om de worm op driekwart van de kop door te steken en daarna de kop op de haak te prikken. Er blijft dan een flink stuk van de worm vrij en juist dit stuk beweegt. Bij het gebruik van kleinere mestpiertjes is het vaak al voldoende om ze alleen door de kop te prikken. De kansen om de vis te verspelen worden zo aanzienlijk verkleind.
Er zijn nog steeds sportvissers die een worm in zijn geheel op de haak willen rijgen. Het resultaat hiervan is dat de worm niet of nauwelijks beweging vertoont terwijl we juist het haakaas aantrekkelijk willen maken.

Een worm op de haak moet levendig zijn, dus regelmatig vervangen is de boodschap.

Een gemiddelde wedstrijdvisser die elk weekend wel een wedstrijd vist gebruikt in een seizoen flink wat wormen. Tijdens het vissen op witvis heeft men zeer dikwijls mestpieren nodig, hetzij om te verwerken in het lokaas (verknipt) of om als aas te gebruiken aan de haak. Zeker wanneer er wedstrijden op groot water bij zitten. Wanneer al deze wormen gekocht moeten worden zal de rekening aardig oplopen.
Met het viswormenpakket van de levende tuin zijn de wormen 10 keer goedkoper dan in de viswinkel waar u wormen per 10 of 20 aankoopt. Met het viswormenpakket kunt u er echter ook voor kiezen om uw wormen zelf te kweken. Volg de instructies op deze site (zie huisvesting, hoe begin ik eraan en voeding) en na 2 maand kunt u maandelijks een halve kg wormen oogsten om zelf te gebruiken, te verdelen onder medevissers of misschien wenst u ze wel te verkopen en zo uw investering terug te verdienen iedere 2 maand.
 

De Levende Tuin ©2006